2015-10-03 -- 04

Höststart i NDL:s lyssnarlya
 
Som vanligt så här framåt hösten, samlades vi i NDL ute i vårt QTH i Väsby utanför Norrköping för att köra igång en ny säsong, kanske den 30:e eller så. Med stigande ålder blir det svårare och svårare att hitta några gubbar som är raska nog att ge sig ut skogen för att kolla att antennerna hänger där de ska men ett par ganska nyblivna pensionärer anmälde sig till sist frivilligt och utrustade med diverse verktyg försvann de in bland granarna. Lokalerna vi hyr av Baptistkyrkan används över sommaren för andra verksamheter, så vi andra som blev kvar i lyssnarlyan ägnade oss åt att plocka fram grejorna vi stuvat undan i våras och att koppla in kabelhärvorna på våra gamla Rohde  Schwartz-fördelare vilka även fungerar som utmärkta värmekällor under den kalla årstiden.
 
Hmm, var finns bandspelaruttaget? undrar Claes
 
Efter mötet var det dags för en utomhusaktivitet, Lennart Deimerts demonstration av sin ganska nyligen inköpta antennkanon. Lennart har under de gångna åren testat ett flertal olika metoder att hänga dom högt. Vi minns hans bl.a. tennisbollskanonen och hans slangbellor i bauta-format, alla metoder mer eller mindre framgångsrika. Men den här gången hade han med sig en riktig panggrej, som inte bara small högt utan klarade att skjuta en lina 70 meter rakt upp i luften!
 
 
 
 
Till provskytt utsågs Ullmar Qvick, som efter noggranna instruktioner av Lennart lade kanonen mot axeln, blundade och fyrade av med en öronbedövande smäll. Det blev ett lyckat skott och tyngden for iväg i en vid båge över närmaste gran och landade en bra bort i en annat träd men Ullmar har säkert ett stort blåmärke på axeln idag för rekylen vid avfyrningen var inte dålig!
 
Lennart instruerar Ullmar inför skjutningen.
 
Pang! Där satt den. Och tinnitus:en fick en ny innebörd för Ullmar!
 
Efter skjutövningarna samlades vi åter i klubblokalen, nu var det dags för Ronny att plocka fram intervjumikrofonen för SDXF:s program som sänds den 31 oktober. Först ut att intervjuas var Sigvard Andersson som berättade om klubbstarten och de första åren.
 
Ronny intervjuar Claes och Bosse G om hur allt började och hur det är i dag.
 
Ullmar berättar lite om svunna tider när det mesta hördes och när stationerna svarade på brev.
 
Claes Olssson, kassör och Bo Gustavsson, ordförande var nästa intervjuoffer. Både dessa kämpar har i stort sett innehaft sina poster sedan klubbens återstart, Bosse dock med ett par års uppehåll. Mycket har skett under dessa nästan 30 år. NDL har alltid varit en aktiv klubb även om aktivisten liksom vitaliteten med rätta avtagit under senare år. Men den alltid lika pratglada och idérika Ullmar Qvick hade en del tips och uppslag om vad som kan göras för att få upp intresset för DX-ing och för att värva nya medlemmar till klubben, vilket inte är så lätt längre. Då lugnet lagt sig och de som inte tänkt stanna kvar hade begivit sig hemåt, var det dags för oss fyra som tänkte stanna att plocka fram mottagarna. Något bredband finns inte i huset, så lyssningen får ske med gamla hederliga pytsar. NRD var överrepresenterat med en 515 och två 535:or och utöver dessa en gammal R-71:a. För inspelning användes några gamla kassettbandare plus en MiniDisc. En lyssning som verkligen gick i nostalgins tecken.
 
Trångt och trevligt.
 
Efter skogsavverkningen för några år sedan (jfr. Parka) har vi tre långa antenner i riktning 225, 260 och Sigvards favorit, 300 gr plus en kortare mot Asien i 36 grader. dessutom har vi en dipol på kanske 2 x 19 meter, vilken även kan användas för sändning.
 
DX-lyssningen börjar komma igång. Lennart Weirell i förgrunden.
 
Ronny B Goode vid radion.
 
Konditionerna var ganska bra den här kvällen och natten och vi lyckades logga lite ganska svårhörda stationer österut. Ett tecken på bra konds brukar vara ABC-stationerna i Australien och de hördes bra. Från Afrika hördes Radio Nacional i Angola på 4949.8 kHz och Radio Candip, Congo 5066.4 kHz. Även mellanvågen var hyfsad, en hel del engelsmän hördes men tyvärr har ju många försvunnit från MW. En ganska lyckad lyssnarnatt blev det i alla fall.
 
Ronny Forslund med sin fyrbenta vän pyrenéerhunden Frida.
 
Text: Claes CON Olsson
Bilder: Claes CON Olsson och Lennart LtD Deimert

Fri användning av text och bilder!
 
Logg-2015-10-03--04.pdf
 
Radio SDXF okt 2015 med intervjuer, musik mm