Jakten på Björn Hellberg

DX-Parlamentet 2007

 

Så var årets Parlament avklarat, om än något avkortat. För egen del var det det 19:e i obruten rad. Min medresenär Sigvard har förmodligen varit på fler, dock kanske ej i rad men han drar sig ofta till minnes hur det var förr. "Halmstad -64, säger han med något drömmande i blicken. Då var vi 400 stycken och vi hade fått så mycket bidrag så vi hade fullt sjå med att sätta sprätt på pengarna!"

Hotell utanför LaholmDet såg länge ut som det inte skulle bli något deltagande från NDL:s, men eftersom vi alltid brukar ställa upp på det mesta, skulle det se för illa ut utan någon representant, så vi anmälde vi oss i sista minuten. Detta gjorde, att det inte fanns några rum kvar på Vandrarhemmet i Laholm där Parlamentet gick av stapeln. Kanske inte så mycket p.g.a. att deltagarantalet var i stil med ovanstående utan mer på att antalet enkelrum var mycket begränsat vilket även gällde för Stadshotellet. Sigvard lyckades till slut med hjälp av nätet ragga upp ett par rymliga enkelrum på Edenberga Motell strax utanför Laholm.

DX-ParlamentetEfter ett kortare besök och installation på motellet anlända vi i lagom tid för den traditionsenliga Thésupén. Utanför lokalerna hade några händiga mötesdeltagare anbringat Förbundets banderoll, så någon tvekan om att vi hade kommit rätt fanns inte.

Efter den traditionella Thésupén med landgång och dryck, vilket i år även omfattade öl och vin till självkostnadspris, förflyttade vi oss till Konferenssalen där Styrelsen skulle ställas mot väggen. Innan det fick vår besökare från Finland, Tor-Henrik Ekblom redogöra för statusen hos EDXC. 10 länder är nu medlemmar och han hoppades att alla dessa skulle vara representerade vid årets möte, vilket hålls i Lugano, Schweiz i november. En ny landlista har tagits fram och kommer snart att finnas tillgänglig. SDXF efterlyste mer rapporter från verksamheten, kanske på hemsidan men eftersom webbredaktör till denna saknas, är det dåligt med uppdateringen.

Så var det dags för hearingen, men särskilt mycket gick det inte att klämma ut av styrelsen. Det mesta kom att handla om förbundets hemsida, vilken behöver en uppfräschning. Stig Granfeldt visade med hjälp av overheadprojektor lite suddiga bilder på hur den skulle se ut i framtiden, men något vidare grepp hur det såg ut var svårt att få grepp om.

Ett förslag till en ny logotyp för SDXF visades också, men orsakade inga större ovationer hos den fåtaliga publiken.

Den nya, nu avgående kassören hade satt upp ett mål för ökat medlemsantal; fram till årsskiftet 07/08 skulle vi vara 1000 medlemmar. Inget dåligt mål eftersom vi nu är 552, ungefär samma som förra året. Kanske man skulle köra med något slag av tvångsanslutning á la facket? I alla fall var de 30.000:- som anslogs förra året till värvningsmateriel på tapeten igen, nu tänkte man tydligen köpa in grejor för att använda vid de 3-4 tillfällen då man var ute på värvarstråt.

Lördagen inleddes som vanligt med Årsmötet. Nu hade skaran av deltagare utökats, ett gäng från Malmö med Dan Olsson och Jan Thörnblom i spetsen hade anlänt så vi var väl ca 15 st röstberättigade. Till mötesordförande valdes Claes-W. Englund, en van mötesordförande som vet hur man håller styr på församlingen så det inte blir allt för långrandigt. Årsmötet förlöpte utan några större komplikationer, omval på alla poster utom kassör, där nuvarande hoppat av efter endast ett år. Lars Wieden åtog sig att ta hand om kassan till dess en ny kassör kunde upphittas. En enda motion hade inkommit. Det var Dan Olsson som föreslog att Stig Granfeldt och Lars Wieden skulle få Förbundets förtjänstplakett i guld för nedlagt arbete. Detta röstades igenom, ett i mitt tycke konstigt förfarande då det alltid varit Styrelsen som utsett mottagare av plaketter.

Fedrik Karén berättade om Radio SydKaffepaus med fralla inföll därefter och så var det dags för en ganska diger lista med föredragshållare. Denna startade med ett föredrag av Fredrik Karén, Laholms-son och barnbarn till Radio Syd grundare, Britt Wadner. Fredrik, som är journalist och numera chef för inrikesavdelningen på Svenska Dagbladet,har skrivit boken "Piratdrottningen" så han visste vad han talade om. Tyvärr är boken slutsåld, både hos DX-köp och i handeln, men vi lyckades lägga vantarna på några ex Fredrik hade med sig.

Flygande Jacob var det sedan till lunch och efter det någon timmes paus. På fredagseftermiddagen hade det varit en guidad rundtur till fots i Laholm (undrar om man såg Björn Hellberg?) men eftersom vi inte hade anlänt då, guidade jag mig själv runt en stund efter lunch i den lilla, pittoreska staden.

Gatubild från LaholmGästtalarlistan var välfylld. Först ut efter lunchuppehållet var Erik Koie från Danmark, som på engelska (som tur var!) berättade om Arvet efter Arne Skoog. Arne hade under sin tid som DX-are utnyttjat SR faciliteter och gjort en stor mängd inspelspelningar med stationsanrop. Inspelningarna gjordes först på tape och överfördes sedan till 78-varvs lackskivor. Erik har nu överfört dessa till 5 CD, som framöver kommer att finnas till salu. Svensksändarna var välrepresenterade och vi fick höra svenska röster från slutet av 40-talet från bl.a. Rysslands Röst, R Canada Int., NBC New York, BBC och HCJB med Tant Ellen.

Nästa talare var Kjell Ekholm från MKVK som fortsatte på temat Radio Syd. Kjell hade varit ordförande för Radio Syd Fan Club och där kunde han räkna in 7000 medlemmar. En demonstration i Malmö då Tage Erlander var där för att tala emot Radio Syd samlade hela 10.000 deltagare. Snacka om att vara impopulär!

Då vi avnjutit oss Kaffe med Hembakat bröd under eftermiddagsbreaket slog vi oss ner för att lyssna till en pessimistisk Anker Petersen. Med hjälp av staplar och diagram visade han oss att så småningom finns det inget mer att lyssna till än pip och tut på SW. Hans Tropical Band Survey har numera ersatts av Domestic Broadcasting Survey där listan på nedlagda SW-stationer blir längre och längre. Anker hade med sig en bunt DBS för försäljning, ni andra kan beställa de genom DX-köp. En ovärderlig hjälp vid lyssnandet efter de stationer som finns kvar i Tropikbandet.

Irina Gardenia och Gleb Gorevtsov berättade om Rysslands RöstSist ut var Irina Gardenia och Gleb Gorevtsov som berättade om sin station, Rysslands Röst. Här fick Irina representera de gångna åren, om hur det var efter kriget och hur förutsättningarna ändrade sig under tidens gång fram till. Gleb, som var i 30-årsålder fick på perfekt svenska berätta om hur man tänkt sig framtiden. Rysslands Röst är tillsammans med Vaticanradion tydligen de enda svensksändarna som inte funderar på nedläggning. Som bekant lägger ju Radio Japan ner framemot hösten.

Sista programpunkten i Konferenssalen var ett redaktionsmöte. Så många redaktörer var nu inte där, det var utd., Christer Brunström och Stig Granfeldt. Ny h-red blir Bertil Grenholm som till sin hjälp får Magnus Jespersson samt någon mer. Så mycket planer om upplägg mm hade inte Bertil, vi får väl se hur det går och hoppas han får lite hjälp av avgående h-red.

Dagens aktiviteter avslutades för vår del med middag (buffé med sill, småvarmt och div. göttigheter). Under middagen förrättades också utdelningen av Förtjänstplaketter. Årets lyckliga mottagare var MRS som fick en bronsplakett för hjälp med Hobbymässan och Tekniska Museet. Silverplakett fick Christer Brunström för sitt arbete med DX-programmet (sänds 1:a onsdagen i varje månad över Vaticanradion) och med sin Frimärksspalt i EA. Den andra silverplaketten gick till min reskompis Sigvard Andersson som belönades för sitt arbete med anläggningen i Parka.

Trots min rundvandring i Staden hade jag inte sett vare sig kommissarie Wall eller Björn Hellberg. Det ryktades dock att den sistnämnda skulle bo på höjden strax bakom Vandrarhemmet men av det såg jag intet.

Text & foto: Claes CON Olsson