En av masterna sedd underifrån rakt upp. Imponerande!Helt traditionsenligt har NDL haft sina två sommarträffar. Den första gick av stapeln i Motala och Borensberg den 17 juni. Även helt traditionsenligt har dessa träffar haft en god uppslutning och trevlig social samvaro, livet är inte bara lurar på öronen och avskärmande från omvärlden.

"Stockholm-Motala"

Vem har inte hört denna välkända anropssignal, eller åtminstone tror att han hört den "live". Sanningen är den, att man slutade med detta anrop redan 1944, men med den medelåldern som dagens DX-are representerar, så är det säkert så, att många hört den on the air. Resten som ler igenkännande,  har kanske fått den sig till livs via TV eller något nostalgiskt radioprogram.

"Stockholm-Motala". De två masterna med stationsbyggnaden i mitten.Vi började som sagt klubbträffen i juni i Motala, närmare bestämt med att besöka det nyrenoverade och nyligen återinvigda radiomuseet. Detta drivs numera av Teracom tillsammans med Motala Stad, eller heter det kommun? Herbert Falkner vid Teracom var vidtalad och hade lovat att ställa upp som guide, men tyvärr, i sista minuten hade han fått förhinder och i stället fick Leif Jonsson från Turistbyrån hoppa in som ersättare.

Ingen som passerat förbi Motala kan ha undgått att se stadens riktmärke, de två höga masterna på Bondebacka. Dessa restes till den första sändaren och är 120 meter höga och står 240 meter från varandra. Mellan dessa drogs antennen, som idag är borta men den ena masten används idag som fäste för wireantennen till den lilla LW-sändaren, som idag är igång. Mera om detta senare.

I radiobarndomens begynnelse rådde tydligen någon slags anarki i etern, inte olik den på FM idag. En mängd privata radioorganisationer hade sina egna sändare, lokalt. 1925 beslutades därför, att man skulle bygga en sändare, som täckte större delen av landet. Centralt bland befolkningen skulle den ligga och högt. Valet föll då på Motala och 1927 hade man knåpat ihop den första rikstäckande sändaren, som sände med 30 kW på klassiska 189 meter. Med denna nådde man ungefär 65% av de presumtiva lyssnarna. Inte illa. Programmen producerades i Stockholm och sändes sedan via kabel till Motala. Därav anropet Stockholm-Motala.

1935 började bättre grejor dyka upp och man plockade ihop en ny sändare, som förhoppningsvis även skulle nå lyssnare utomlands. Denna nya sändare var på hela 150 kW, sände på samma frekvens som den tidigare och den var faktiskt i bruk ända fram till 1961, då man stängde Motala-sändaren för gott. Eller kanske inte?

1962 hade man satt ihop en ny, modern sändare och tillsammans med fem 250 meter höga antenntorn, placerades den vid Orlunda, på östgötaslätten, inte långt från Vadstena. Denna sändare var igång till 1991, då man också stängde här. Man har numera sprängt ner alla antenntornen utom ett. Innan dess hann NDL göra ett gästspel där och använde då ett av tornen som en enorm, vertikal antenn, vilken gav signaler så starka så nålarna på S-metrarna såg ut som bananer då vi åkte därifrån. Kolla EA några år tillbaka för en fullständig Orlunda-rapport.

"Teracom återupptar den klassiska Motalafrekvensen 189 kHz långvåg i etern.

Följande text är taget från ett ett informationsblad, utgivet av Teracom den 29 maj 2000.

 Efter ett par års tystnad återupptog Teracom sedan en tid tillbaka sändningar på långvåg från den klassiska radiostationen i Motala. Den snabba digitaliseringen av broadcasting-verksamheten har fått FM-radio och TV genom DAB respektive DBV-T nu kommit till att digitalisera utsändningar baserade på AM-tekniken i banden under 30 MHz.

Sändningar på kortvåg, mellanvåg och långvåg använder så pass liten radiobandbredd (9 kHz) att det tidigare varit svårt att ta fram system som på ett bra sätt kunnat förbättra mottagningen. Genom att kombinera modern utsändningsteknik med den senaste utvecklingen inom ljudkodning, finns idag möjligheten att erbjuda lyssnaren ett digitalt system med bättre mottagningskvalitet än tidigare. Samtidigt kan man fortfarande använda dessa våglängders unika egenskaper för utbredning över stora avstånd.

Sändningar på AM-bandet är globala och når ut över de nationella gränserna, i många fall är sändningarna en viktig kommunikationskanal nationellt sett. Digital Radio Mundial, DRM, är ett internationellt konsortium som väntas lägga fram ett komplett förslag för internationell standardisering under år 2000. För att underlätta övergången från analog till digital utsändningsteknik på AM-banden vill DRM ta fram en standard så en sändare kan klara att köra både digitalt och analogt. de första mottagarna kan finnas ute på marknaden under 2001/2002.

Sändningarna som kommer att ge Teracom möjligheter att testa den nya tekniken startade den 18:e april i år. Detta sker till en början med blygsam effekt som under året gradvis att höjas.

Så långt upplysningarna från Teracom. Nämnas kan, att stationsbyggnaden i Bondebacka även inrymmer ett par lågeffektssändare för de kommersiella FM-stationerna Radio Match och Mix Megapol. Även Motalas radioamatörer huserar där på klassisk radiomark med sin klubbstation SK5SM. Gissa vad SM står för?

Efter en avslutande titt i Luxors radiorum, där antagligen det mesta av Luxors tillverkning kunde beskådas tillsammans med en imponerande samling radiolitteratur, var det dags för avfärd till Ordförandes numera fasta QTH Bansäter i Borensberg där fruarna Gustavsson och Jensen dukat upp sitt som vanligt imponerande och bilringsbefrämjande kaffebord.

Göta Hotell vackert beläget intill Göta Kanal - på promenadavstånd från Bo G:s Bansäter.Klubbmötet med cirka 15 deltagare avklarades snabbt, vissa av medlemmarna drogs av tradjazzfestivalen i Askersund. Vi andra tog en rundtur i Bosses trädgård och besåg hans senaste projekt, en fällbar 25-metersmast i vilkens topp en Galaxy, vridbar, är tänkt att ståta.

Det som återstod grillningen. Vädret var inte det bästa, inget regn visserligen, men 10 grader till hade inte gjort något. Svårt att få upp värmen på grillarna, men till slut var i alla fall köttbitarna gyllenbrunt inbjudande och dessa intogs, för ovanlighetens skull, inomhus och tillsammans med Barbros många läckra potatissallader och grillsåser.

Efter  en kopp kaffe och lite småsnack begav vi oss hemåt och såg redan fram mot nästa träff, den i Joristorp. Månne skulle knotten ha tagit semester i år?

 /Text: CON /

 

 

[ Tillbaka ]