Vårutflykt rakt in i berget  
   
   
  Inslaget HC Grävlingen 
   
  Under de sista åren har intresset för vår vårutflykt varit lite si så där, men i år hade vi lyckats skrapa ihop en ansenlig skara intresserade, ca 33 stycken. Inte så dåligt då vårt medlemsantal uppgår till ca 20 st. Vi hade diskuterat några olika lämpliga utflyktsmål, men på sluttampen återstod UFO-arkivet i Norrköping och Grävlingen. Efter lite diskussioner beslöt vi satsa på det senare och vi började leta efter lämpliga kontakter. Kontakt togs även med Norrköpings Radioklubb, NRK och det visade sig att intresset där var stort, 16 medlemmar med diverse anhöriga dök upp därifrån då vi samlades på lördagsförmiddagen den 27 maj.  
   
   
  Stort intresse - och kanske sista chansen att se något sådant här? 
   
  Vad är då Grävlingen? Nån slags mutation med två huvuden på Kolmårdens Djurpark? Nej, inget som tillhör djurriket över huvud taget utan en anläggning för Norrköpings Civilförsvar, belägen i ett berg i Norsholm någon mil söder om Norrköping. Iordningsställandet av bergrummet startade 1976 och var klart 1978 med officiell invigning 1980. Den fick ersätta den gamla centralen, belägen på Oxelbergen i östra delen av Norrköping, som bommades igen men vad jag vet, finns den fortfarande kvar därinne i berget. På samma berg fanns också tidigare en hoppbacke, men några imponerande längder uppmättes nog aldrig i den. 
   
   
  Rolf Samuelsson och Ullmar Qvick testar telefonerna. 
   
  Nåväl, jag skall inte gå in på några djupare detaljer om Grävlingen. Inget är hemligt, och det finns några bra sidor om hur anläggningen är uppbyggd. Den ena är uppbyggd av Fredric Nestor, som var vår förnämliga guide under visningen, detta tillsammans med Mikael Strid från Östergötlands Räddningstjänst. På Fredrics sidor - klicka här - får du veta allt om anläggningen. 
   
   
  160 st fjädrar bär upp de två "husen" inne i berget. 
   
  Eftersom parkeringsmöjligheterna vid Grävlingen är begränsade, hade vi bestämt om samling vid ett känt hamburgerställe utanför Norrköping för samåkning. Det visade sig dock, att där kunde vi stå i endast två timmar, annars riskerade vi parkeringsböter. I stället drog vi vidare till Melby och ostalgiladan, där vi fick löfte att kvarvarande bilar fick stå ett par timmar utan att drabbas av P-Lisor eller P-Nissar. Vid ingången till Grävlingen möttes vi av våra guider och i det strålande solskenet och den härliga värmen utanför den gallerförsedda ingången, berättade de om tillkomsten och gav oss lite data om stället. Runt Norköping, framför allt i Kolmården med omnejd finns, eller fanns en hel del mer eller mindre hemliga försvarsanläggningar. Många av dessa har lagts ner eller i malpåse, då man tyckt att kriget var långt borta. Nu har man dock ändrat sig och ligger lågt med fortsatt nerläggande. Många vindlande gånger gick vi genom under den 2 timmar långa turen. Temperaturen därinne höll sig på 18 grader med en luftfuktighet på 50% och över oss hade vi 36 meter berg, som förhoppningsvis inte skulle rasa ner på oss. Det hela slutade med kaffe med dopp och vi tackade våra guider för en intressant och givande visning av Grävlingen, som vi nu vet vad det är. 
   
   
  Bo Gustavsson kontrollerar hörbarheten i R70-systemet - vilken var fullgod! 
   
  Då vi kom ut ur berget, kändes det ungefär som att kliva ur charterplanet på varmare breddgrader. 18 grader och luftkonditionerat därinne, 28 grader och gassande sol då vi kom ut. 
   
   
  Telefoner i mängd. 
   
  Vi i NDL fortsatte sedan ut till vårt QTH i Väsby för säsongens sista möte vilket vi kunde hålla utomhus under ekars djupa grönska. Ett protokoll från detta dyker säkert upp på en dator nära dig inom en snar framtid, men lite grejor från mötet kommer här:

Vi beslutade att, trots att det kanske inte är nödvändigt, städa och plocka ihop det mesta av våra grejor den 8 juni. Sigvard, som var den enda besökaren på Parlamentet i Jönköping berättade om detta. Runt 40 deltagare, blandat från ARC och SDXF hade mött upp i den fina anläggningen som också troligen är platsen för nästa års Parlament. Samma Sigvard berättade också, att subventioneringen i Parka kommer att försvinna, pengarna kommer i stället att användas för ersättning till dem som åker upp och jobbar med antennerna.

Ullmar visade upp ett stort antal fina QSL som inkommit under våren och han hoppas i år kunna förbättra sin 3:e? plats från förra årets QSL-liga.

Vi beslutade också, att vi drar igång höstsäsongen i september då vi börjar med en samling för att kolla antenner och transformatorer/baluner någon lämplig dag innan första mötet. 
   
  Som vanligt avslutades det hele med kaffe och dopp, som denna gång hade fixats av Bosse G. 
   
  Text: Claes CON Olsson
Foto: Lennart Ltd Deimert