2021-03-21

Av Magnus Jesperson 

Den 20-21 mars var det dags för en lyssnarnatt för mig i lyssnar-QTH:et i Väsby. Dels var det drygt ett år sedan senast och dels ville jag testa den nyinköpta Elad FDM-S3. Att göra det mer än summarsikt hemma bland alla störningar är ett prov utan egentligt värde. Givetvis hoppades jag på fina konditioner men det stannade vid förhoppningen. Under dagen den 20 nåddes både K-index 5 och 6 och en titt på solarham.net räckte för att inse att det här inte skulle bli bra. Redan innan jag åkte tyckte jag att det var inte lönt att ta med någon antennomkopplingsbox, bara 225-gradersantennen skulle bli aktuellt. Detta var förstås en tankevurpa eftersom antennhärvorna har PL259-kontakter och SDR-en har BNC (eller egentligen SMA, men BNC-adaptrar medföljer apparaten). Lyckligtvis hittade Classe, som släppte in mig, en passande adapter i en verktygslåda. Dock skulle det fortsätta sämre, trots att uppsättningen fungerande alldeles utmärkt kvällen innan hemmavid gick det bara att köra mottagaren i offline-läge i Väsby. Diverse omstarter, dra ur och sätta i kontakter hjälpte inte. Då anslöt jag GNSS-antennen som inte fungerar hemma eftersom den inte hittar några satelliter i huset som har plåtfasader. Då fungerade allt plötsligt som det skulle och genom att flytta antennen lite fick det bra att få satellitkontakt. Och därför maximal noggrannhet. Den här synkroniseringsfunktionen är förstås ren överkurs för DX-are, men det är ju lite konstigt att en antenn som inte tar emot signaler måste vara ansluten för att apparaten ska fungera. När jag fått igång apparaten fungerade allt som förväntat. Några NA hördes förstås inte, men det var inte apparatens fel. Storsignalsegenskaperna upplevs som snäppet bättre än på min vid det här laget sex år gamla FDM-S2, även om den också är bra. Förvisso blinkar varningen ”ADC clip” av och till men inga falska signalen noterades. 


Upplagt för DX-ing.

Elad FDM-S3 är inte bara en förbättrad FDM-S2 utan i princip allt har vuxit. På grund av (främst) GNSS-modulen kan apparaten inte försörjas genom en USB-port utan man måste ha ett externt nätaggregat som inte ingår i priset. I mitt fall blev valet är 13,8V stabiliserat 4 A-aggregat från Conrad (linjärt förstås). Kostar ca 500 kr men väger > 3 kg. En FDM-S3 väger ca 2,2 kg medan en FDM-S2 nöjer sig med 360 g.

Förutom mått och vikt är den stora skillnaden av en FDM-S3 kan ”tråla” med upp till 24 MHz bandbredd, dvs. hela FM-bandet omfattas, dessutom med förbättrade data. Det här kräver förstås en kraftfull dator och Elad rekommenderar dessutom SSD-diskar, som fortfarande är väsentligt dyrare än traditionella hårddiskar. Det är naturligtvis lockande att göra en Gotlandsresa med apparaten, hittar man ett lämpligt hotell borde drösvis med baltiska stationer kunna loggas. Speciellt om man som jag aldrig har varit på Gotland förut.

Är man inte intresserad den stora bandbredden så kan pristillägget mot FDM-S2 knappast motiveras. Sedan bör man vara medveten om att apparaten inte tillverkas mot lagret, utan man bör höra med generalagenten Limmared (som nu ligger i Gislaved) om leveranstid i god tid innan man behöver apparaten.

Ett elakt talesätt i IT-världen lyder ”En programvara som inte fungerar måste dokumenteras”. När det gäller Elad kan man inte förvänta sig en helt igenom professionell dokumentation, företaget är inte så stort och det är rätt sannolikt att det är de som utvecklar produkterna och mjukvaran också skriver dokumentationen, som uppenbarligen är skriven av en som inte har engelska som modersmål. Strular något är man alltså inte så mycket hjälpt av dokumentationen, utan behöver oftast hjälp av användargruppen på groups.io.

Magnus lyssnarlogg (uppladdat 2021-04-14)

Limmared Radio ELAD FDM-S3ELAD-mottagarna FDM-S2 och FDM-S3.