2021-10-02
 
 
Efter nästan ett par års uppehåll, var det dags att i första helgen i oktober dra igång klubbens verksamheter inomhus igen. Visserligen hade vi haft ett par videomöten och visst var det bekvämt, speciellt för de som inte bor i Norrköping, men lite uppstyltat blev det allt och det är kul att åter vara på banan. Och vi gick ut ganska hårt med dels ett klubbmöte och dagen därpå med en Loppis. Eller en Radiomässa, som det i vissa sammanhang kallas.
 
Östra Stenby Konungsunds Bygdegård
 
För ett par år sedan ställde NDL upp som nasare på Norrköpings Radioklubbs Loppis vilken hölls i Mässhallarna i Norrköping.. De lokalerna var i år upptagna av Covid-19 vaccinering. Och att hitta andra lokaler var tydligen inte så lätt, kanske beroende på kostnaden. Så i år var man var förvisade ut till landsbygden, närmare bestämt till Konungsunds Bygdegård ute på Vikbolandet, någon mil öster om Norrköping. Ett ställe som man själv lagt en sula på parketten för en si så där en 40 år sedan. Tyvärr var lokalerna i minsta laget, suget efter loppisar var tydligen stort efter pandemiuppehållet och det blev god tillströmningen av både försäljare och köpsugna kunder, så pass stor så lokalen var knökfull redan innan kunderna anlände. Borden var av storlek köksbord, och en tredjedel av lokalens yta upptogs av Limmareds Radio plus någon annan firma, vilket kanske inte var så lyckat enligt min mening. Som tur var höstvädret bra så det gick fint att använda lite bänkar och bord utomhus. För vår del blev det, förutom vårt bord inomhus, också bakluckeloppis från två bilar på parkeringen utanför. Lite körigt blev det och eftersom vi bara var tre man, varav en också var fotograf, så blev mycket spring (nåja) mellan våra försäljningsställen.
 
Många besökare. Trångt inne.
 
Förberedelserna hade börjat redan dagen innan då vi som sagt hade säsongens första möte i Väsby. Vi passade då på att lasta våra grejor i ett par bilar. Det mesta av våra försäljningsobjekt var skänkta av vår förre ständiga ordförande Bosse Gustavsson som fått platsbrist då han flyttade från sin villa till en hyreslägenhet. Där fanns bl.a. att par fina retromottagare: en Eddystone och en Icom R-70, båda i nyskick. Förutom dessa klenoder fanns en hel del hembyggen som Bosse knåpat ihop under åren. De största och mest värdefulla grejorna plockade vi upp på vårt bord, och varefter vi lyckades kränga dessa, fyllde vi på från bakluckorna. Försäljningen flöt på bra och nettot kommer att räcka till minst ett års hyra i Väsby.
 
Två glada nasare - Claes Olsson och Bo Gustavsson.
 
Visst kan man klaga på att lokalerna inte var direkt optimala för en Loppis, men jag tycker man får vara glad att någon ställer upp och ordnar med aktiviteter. Men det vore kul om medelåldern vore lite lägre bland både organisatörer och besökare, inte många ungdomar syntes till.
 
Tag själv och betala med SWISH fungerade bra.
 
Beträffande fredagens möte flöt det på i gamla vanliga spår. Vi konstaterade, att vi numera har tre antenner och vi konstaterade också med hjälp av klubbens R-75 att alla fungerade, både inomhus och vid en visuell besiktning med skogsvandring utomhus. Vi diskuterade också om vi i framtiden skulle ha våra möten en veckodag i stället för till helgen. De flesta medlemmar är numera pensionärer. Vi har dock några ”yngre” medlemmar, vi får kolla vad dessa säger. Vidare bestämde vi att vi skulle kolla med NRK om att få hyra deras lokal inne i Norrköping vid vinterns möten om det blir dålig framkomlighet i Väsby. Den spontana lyssning där ute är ju inte så stor längre utan består mest av att man åker ut och ställer upp sin SDR mottagare för trålning och gör lyssnandet hemma i stugvärmen. Någon Parkaresa bland de som var på mötet planerades inte, men Magnus åker antagligen dit.
 
Boss G visar upp en riktig raritet. En manöverpanel för batteriladdning.
 
Antalet deltagare kunde räknas på ena handens fingrar plus tummen. Kommer ihåg att för en 10-15 år sedan låg snittet på 13 mötesdeltagare och då hade vi möte en gång i månaden. Men kul att ses var det i alla fall och att alla överlevt pandemin.
Klicka för att se videon från radiolmässan.
 
 
Text: Claes Olsson
Bilder: Lennart Deimert