2022-10-20 
 
Höstmöte i Väsby 
 
Då vi drog igång vårt oktobermöte med planerad antenndragning ute i Väsby kunde vi konstatera att uppslutningen var mager. Diverse skador och okända åkommor resulterade i endast fem deltagare. Som tur var fanns vice ordförande Bosse G. på plats och efter att i ca 30 år svingat klubban, kunde han förklara mötet för öppnat. 
 
 
- Alla antenner utom 300-gradarn fungerar, säger Classe efter att ha kollat med R75:an. 
 
Dagordningen, vilken varit ungefär densamma under alla år, avverkades i rask takt. Vad gällde konditionsläget, verkade det vara ganska bra, åtminstone på SW enligt rapporter från CON och UQ. Bara hoppas det var detsamma i Parka, som tydligen välbesökt för tillfället. Bl.a var NDL:s Magnus Jesperson på väg dit.

Mötet var, som vanligt snabbt avklarat men vi hade i alla beslutat bl.a. om att vi skulle sälja två av våra antennfördelare på Norrköpings Radioklubbs loppis i november.  
 
 
Efter flera försök och mycket funderingar lyckades vår egen SDR-Radio-specialist fixa Göran Jansson radio och dator. Bo Gustavsson och Claes Olsson supporterar. 
 
Efter kaffe med kanelbulle och med som vanligt nybakad sockerkaka, var det meningen att vi skulle börja dra om den nerplockade 300-gradarn. Men tyvärr var antennexperten Sigge, han som skulle hålla i trådarna, krasslig och i stället fick vi ägna oss åt lite fria aktiviteter. CON hade med sig klubbens R75 tillbaka dit den hör hemma och med hjälp av en väl fungerande 225-graderns antenn kunde vi konstatera, att kondsen faktiskt verkade hyfsade.
Göran Jansson hade skaffat sig en SDR-mottagare men hade vissa problem att få igång den och den hade han med sig. Som tur var, hade Bosse H. med sig en av exakt samma modell som vi kunde jämföra med, och med de båda mottagarna uppkopplade bredvid varandra på var sin dator, lyckades vi efter mycket huvudkliande och knapptryckningar få igång den Görans tx. Naturligtvis visade det sig, att någon funktion var avslagen i programmet, vilket gjorde att den inte funkade. Visst är det väl oftast så, att felen finns i mjukvaran, inte i mottagarna?
 
 
Lennart med sin compound-pilbåge. Demon gick inget vidare. Men med några smärre justeringar kommer det att bli riktigt bra. 
 
 Lennart D. hade inför antenndragningen tagit med sig en nyligen införskaffad armborst med verkligt tryck i för att användas för att få 300-gradarn på älgfri höjd. Tyvärr visade sig att snöret som skulle använda för att dra upp antenntråden, inte var av samma goda kvalitet, utan pilen som avlossades gav sig iväg på fri flykt då snöret gick av. Som tur var, höll CON ögonen öppna och efter lite letande, återfann Bosse H. pilen en bra bit från avskjutningsplatsen. Med annan antennlina kommer det att fungera förträffligt. Inga tinnitus-problem som det var med antennkanonen. 
 
 
- Däråt ska 300-graders-antennen dras, visar Bosse H. 
 
Samlingen avslutades med en inspektion om var den nygamla antennen kan dras. Bosse H hittade stumpen av antennen på ena sidan av vägen vilket innebär att det bara är att fortsätta med ny tråd till anslutningen i skogskanten. Dock är det glest med träd, så det blir till att hänga antennen högt i tallarna.
 
 
- Här är antennstumpen som blev kvar efter nedtagningen i våras. 
 
Om allt får som planerat så kommer en kallelse om en "antenndag" för att fixa till detta. FLAG-antennen har prio2 och får vänta.

Vi ses snart igen! 
 
 
Text: Claes CON Olsson 
Bilder: Lennart Deimert